
Tässä tekstissä avaan teemoja, jotka ovat minulle erityisen tärkeitä kaupunkikokonaisuuden, ja laajemmin koko seutukunnan kehittämisessä sekä siihen liittyvässä päätöksenteossa. Voit käydä lukemassa lisää vaaliteemoistani TÄÄLLÄ.
Ihmiset kaiken kehittämisen keskiössä
Hyvinvoiva kaupunki ei synny taikavarpua heilauttamalla eikä se nouse kanin lailla hatusta. Kokonaisuuteen liittyy paljon liikkuvia osia, joista kaikki vaikuttavat jollain tavoin toisiinsa. Kaupunki ilman ihmisiä on autio kaupunki, joten koen hyvinvoivan yksilön ja hyvinvoivien perheiden olevan kaiken ydin. Niiden takia kaupungissa rakennetaan infraa, ylläpidetään koulujärjestelmää ja tehdään elinvoimatekoja. Ihmiset ja perheet ovat ne, jotka päättävät, onko kaupungissa niin hyvä, viihtyisää ja turvallista olla, että sinne haluaa juurensa kasvattaa ja elämänsä rakentaa ja siitä meidän pitää lopulta huolehtia. Lahdessa meillä on erinomaiset lähtökohdat viihtyisän, virkistävän ja turvallisen elinympäristön ylläpitämiseen ja kehittämiseen.
Kestävästi liikkuva ja kestävästi kehittyvä Lahti
Lähiluonto on läsnä kaupungin jokaisessa kolkassa, enkä varmasti kovin paljon valehtele sanoessani, että hyväjalkainen keski-ikäinen henkilö kävelee Kauppatorilta metsään kymmenessä minuutissa. Luonto ja ympäristö ovat asioita, joita ihmiset vallitsevien megatrendien valossa arvostavat yhä enemmän. Siksi luonnon läsnäolo Lahden kokoisessa kaupungissa on asia, josta on tärkeää pitää kiinni. Sen lisäksi kaupungissa ja sen ympäristössä sijaitsevia luontokohteita on kehitettävä kaikkien saavutettaviksi.
Liikkuminen asettaa mäkisessä harjukaupungissa haasteita.
Lahden kokoisessa kaupungissa myös julkisen liikenteen osalta käydään jatkuvaa jaakobinpainia siinä, millä kulkuneuvoilla täällä pitäisi liikkua ja missä määrin. Henkilöautoilun rinnalle tarvitsemme monipuolisen julkisen liikenteen verkoston sekä sujuvan ja turvallisen infran pyöräilylle ja kävelylle. Turvallisuus on syytä huomioida erityisesti myös siksi, että perinteisten liikkumismuotojen välille on viime vuosina noussut räjähdysmäisesti uusia, sähkökäyttöisiä kulkuvälineitä, joiden tulee sulautua samoille väylille pyöräilijöiden ja kävelijöiden kanssa.

Pidetään hyvinvointiyhteiskunnan ajatuksesta kiinni ja muokataan sitä kestävälle pohjalle
Lahdessa on jo nähtävissä merkkejä yhteiskunnan polarisaation aiheuttamasta kasvukipuilusta. Joskus aiemmin pystyimme luottamaan, että yhteiskunta pitää huolen niistä, jotka huolenpitoa tarvitsevat. Saatoimme myös kulkea rinta kaarella maailman turuilla maailman parhaan koulujärjestelmämme kanssa. Enää ei tilanne ole sama. Tänne rakennetun hyvinvointijärjestelmän ääret ovat kupla, jonka puolesta kuitenkin kannattaa taistella. Vaikka emme tulevaisuudessa pystykään ylläpitämään täysin samanlaista hyvinvointiyhteiskunnan himmeliä, jollaiseksi se on kansamme sotien jälkeisessä rakennusvaiheessa luotu, meidän on tehtävä töitä pitääksemme yllä sen toimintoja mahdollisimman hyvin. Vain siten voimme tarjota mahdollisimman yhdenveroiset mahdollisuudet kaikille asukkaillemme, oli heidän lähtökohtansa tai sosiaalinen perimänsä mikä tahansa.
Korkeakoulujen nosteella kohti aktiivista seutukunnan keskusta
Lahti on hankalan kokoinen kaupunki pääkaupunkiseudun läheisyydessä ja meidän on ollut aina vaikea löytää itsellemme sopivaa profiilia. Pieni iso kaupunki, vai toisinpäin? Osa pääkaupunkiseudun kehystä, vai oman seutukunnan keskuskaupunki? Siinäpä kysymyksiä, jotka eivät voi olla vaikuttamatta siihen, miten itsemme näemme ja lopulta myös siihen, miten meidät nähdään kaupungin rajojen ulkopuolella.
Vuodesta 2019 lähtien olemme olleet uuden mahdollisuuden edessä, kun LUT-yliopisto muuttui Lappeenrannan-Lahden Teknilliseksi yliopistoksi ja saimme kaupunkina virallisen yliopistokaupungin statuksen.Tämä uusi korkeakoulutodellisuus nappasi mukaansa myös LAB-ammattikorkeakoulun (entinen LAMK) ja Lahti on ollut huikeassa nosteessa opiskelukaupunkina. Aktiivinen kaupunki tarvitsee aktiivista väkeä. Se hyödyttää kaikkia, myös sellaisia, joiden aktiiviset aikuisvuodet ovat jo takana, tai vielä edessä. Opiskelijat ovat opiskeluaikanaan tärkeitä vireän kaupungin kivijalalle ja kulttuurielämälle. Toisaalta tässäkään ei voida jäädä lumeen makaamaan. On erityisen tärkeää kehittää kaupunkia myös siten, että se voidaan nähdä hyvänä paikkana opiskeluvuosien jälkeiselle ajalle, jolloin perheet perustetaan ja alueille juurrutaan…
Kaupungin korkeakoulustatuksen nousu mahdollistaa kaupungin elinvoiman kehittämistä erilaisten yritysekosysteemien ja klusterien kautta. Tarvitsemme alueelle viriilin elinkeinoelämän, jotta täällä koulutettavat tulevaisuuden osaajat olisivat kaupungillemme myös tulevaisuuden veronmaksajia.

Kokemus auttaa näkemään ja kehittämään kokonaisuuksia
Jonkinlainen päätöksenteon paradoksi on, että yhden asian vieminen eteenpäin saattaa jarruttaa jotain toista asiaa, tai viedä sitä jopa taaksepäin. Tämän takia kokonaisuuden ymmärtäminen onkin kuntapolitiikassa erityisen tärkeässä roolissa ja niin sanotut “yhden tempun koirat” saattavat olla oman agendansa ulkopuolella kokonaisuudelle lopulta jopa haitaksi.
Kahdeksan vuoden kokemukseni valtuustotyöstä ja kaupunginhallituksesta on antanut minulle erinomaiset edellytykset nähdä kokonaisuutta ja olla mukana tekemässä kaupunkimme eteen hyviä päätöksiä. Välillä jotkut käännökset voivat tuntua joistakin kipeiltä tai hurjilta. Isossa kuvassa on kuitenkin tärkeää pitää laivan kurssi oikeaan suuntaan.
Voisin myös sanoa, että aika aluevaltuustossa on ollut kokonaisuuden kannalta erittäin hyödyllistä. Olen oppinut ymmärtämään myös aluepolitiikkaa ja nähnyt sen toimivuutta, toimimattomuutta ja toisaalta myös sen aiheuttamia ristiriitoja kunnallisen päätöksenteon kanssa.
Eikä vähiten juuri näiden risteävien intressien takia nyt on mielestäni tärkeää laittaa kaikki kokemukseni, osaamiseni ja tarmoni yhteen koriin: aika on Lahden!